Gendarmstien er den naturskønne vandrerute der byder på 84 kilometers skøn natur i det sønderjyske.

Mangler du inspiration til en god vandrerute? Led ikke videre, spænd vandreskoene og tag på vandretur i det Sønderjyske. 

 

Jeg har selv haft glæden af, at vandre et stort stykke af Gendarmstien. Vandreruten byder ikke blot på naturskønne omgivelser med udsigt til flensborgfjord. Men også på historie som kun få andre vandreruter. Stien er nemlig opkaldt efter grænsegendarmer, der bevogtede grænsen til fods i perioden 1920 til 1958. Hvorefter man overgik til at foretage patruljen i bil. Da besættelsen skete i 1940 var det også gendarmerne der faldt i det korte slag der fandt sted før Danmark overgav sig.

Turen starter for de fleste i Skovby, på Als og slutter så 84 kilometer senere i Padborg. Ruten består af kuperet terræn, så hvis jeg var dig ville jeg skaffe nogle vandresko, der støtter anklerne. Så man er sikker på ikke, du ikke vrider om mens du er ude at vandre. Hvis du er en erfaren vandre vil man kunne nøjes med at sætte 3 dage af. Ellers anbefaler jeg at man tager den på 4 dage. Da det er overraskende hårdt at vandre de første gange man gør det især på ruter med kuperet terræn.

Langs ruten vil man som mange andre vandreruter, kunne finde fine shelter og teltpladser, med mulighed for overnatning. Alt efter hvad man er til. Desuden er der toiletter der er åbne i forår og sommerhalvåret. Men hvis du beslutter dig for at vandre senere end det vil kun et fåtal af dem være åbne. De var i øvrigt rengjorte og velholdte. Du kan finde kort over vandreruten

 

Langs gendarmstien

Langs ruten kan man se vandet næsten hele tiden. Flensborg fjord er en af de få steder i Danmark man kan være heldige at se marsvin. Så heldig var jeg desværre ikke selv da jeg vandrede men senere samme år var jeg på ferie i Gråsten og havde heldet med mig.

Langs ruten er der også flere udsigtspunkter, hvor man har mulighed for at opleve noget af den smukke natur fra nye højder. Desuden kommer man også meget tæt på den dansktyske grænse så hold øje med grænsestenene mens du vandre, så du er sikker på ikke at ende i Tyskland.

Den sidste strækning

Den sidste del af vandreruten føre dig lige igennem grænselandet. her kan man være heldig at støde på de nutidens gendarmer. I dag bevogtes den danske grænse stadig. Det er dog ikke af et militær regiment men af det danske politi. Men de er der og de tager også gerne en lille snak og er som regel rigtig søde. Formålet er dog lidt et andet. Da man ikke længere har grænsebevogning, for at holde øje med om tyskerne kommer.

næstsidste dag hvis man tager 4 skal man være klar på at man kommer igennem Sønderborg så her vil der være mulighed for at handle ind så man behøver heldigvis ikke slæbe mad med til alle dagene hjemmefra som på mange andre vandreruter.

 

Gendarm vandrerute

Så er der vist ikke så meget andet at sige end at vi fra skillish ønsker dig en rigtig god tur langs gendarmstiens skønne omgivelser.

Hvis du mangler et sted at købe dine nye vandresko eller et eventuelt telt til vandreturen vil jeg helt klart anbefale Backpakkerlife.dk der med deres gode priser og levering og kundeservice er et godt sted at købe sit vandreudstyr.

Ønsker du at vandre endnu længere kan du tilføje Alsstiens 64 kilometer til din vandretur